December 17, 2012


CHEESE CAKE (NON-BAKED)

BAHAN-BAHAN

BASE:
300gm Oreo hancur (yg dah kisar lah senang citer)
120gm mentega (cairkan tp zaty malas, so pakai gaul jek..huhuhu)
(**gaulkan sume bahan dan padat dlm loyang**)

BAHAN A:
2biji kuning telur
120gm gula
160ml susu
(**campur sume bahan A, pastu masak guna kaedah double boiler hekk**)

BAHAN B:
250gm cream cheese
2 ½ sudu besar gelatin (cairkan dgn 6 sudu besar air didih taw)
250gm whipping cream (kasi pukul sikit yekk..)
½ sudu jus lemon (zaty malas nak cari lemon, so pakai limau kasturi)

CARA-CARA NAK MASAK (kui3)
  1. Pukul cream cheese sampai kembang dan lembut
  2. Masuk bahan B yg lain2, pukul sebati.
  3. Masuk bahan A pulak.. Bila dah sebati, tuand dlm BASE
  4. Sejuk dlm peti 2 – 3 jam (lebih dari 3jam lg elok)

SELAMAT MENCUBA !

June 24, 2011

DILEMA REPORT L.I

hurm...
hari da semakin suntuk neh...
tah bile la aku reti nak siap en report aku tuh...
perasaan takut tuh ade..
tapi disebab en penat keje..
tu yg jadi malas tuh...
cepat2 lah insaf cikit wahai IZZEATY POWLARZ oiiii......

February 12, 2011

hari yang membosan en...

tengah layan FACEBOOK, TWITTER, YM. . .
tapi sangat membosan en....
keje banyak, tapi malas pulak nak wat..
hurm....jangan malas lah sys....
report LI tak usik langsung ag....
biler maw buat neh????
lagi bpe bulan jek nak abes LI...
jangan maen-maen...
nanty tak pasal je kang....
nanty nanty lah aku usik ko eh report....
harap harap cepat siap nanty...
ngeeeee....
tak pe lah....
tadi dah isi mase dengan memandikan kucing...
sangat kelakar sebab tak reti mandi en kucing...
wakakakak...
macam kartun jek...
ngeeee....

January 26, 2011

. . KIMIA, BILA CINTA, PUTUS, CUBA LAGI . .

Aku mula jatuh hati kepadamu
Setelah kau kata cinta padaku
Masing-masing dulu punya pasangan
Akhirnya kita bersama
Pertama kali kita bersua bertentang mata
Terasa ada kimia di antara kita



Kau kucup pipiku
Kau bisikkan cintamu
Kau kata baby I love you
Kau cairkan hatiku

Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu


Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu
Kau seru akulah pelangi cintamu







Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Di tinggalkan cinta masa lalu


Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Dan ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkan ku



Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana


Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Dalam harapan









Aku duduk sendirian di kamarku
Menangis kesepian keranamu
Kau tinggalkan aku
Kau cari yang lain
Tergamakmu merobek hatiku

Aku duduk sendirian di kamarku
Menangis kesepian keranamu
Kau tinggalkan aku
Kau cari yang lain
Tergamakmu merobek hatiku


Tapi setelah kau pergi aku
Mendapat lebih baik darimu
Dia hargai aku
Dia sayangi aku
Lebih dari padamu
Aku ingin kau tahu
Betapa ku gembira
Tidak lagi bersamamu
Namun pastinya
Nanti kau akan sedari
Yang kau perlu cintaku
Yang kau perlu cintaku
Yang kau perlu cintaku






Satu dua tiga dan empat
Cuba berkali masih tak dapat
Lupakan sakit segan dan penat
Nanti di puncak pasti terubat

Empat tiga dua dan satu
Puncak yang betul aku di situ
Ada dah dekat ramai yang berbatu
Cuba lagi dik ku tunggu



Ku cuba berkali-kali
Masih tak menjadi-jadi
Tapi ku tak patah hati
Tiap kali gagal aku cuba lagi
Aku cuba lagi aku cuba lagi
Hanya yang lemah kan lari
Jadi lelaki dan cuba lagi

Nah bukan senang
Hendak menang
Apatah lagi jadi juara
Nah bukan senang nak jadi bintang
Apatah lagi jadi lagenda
Aku tahu aku fasih
Nombor satu yup aku masih
Terima kasih seteru bersekutu
Keranamu aku bertambah mutu
Tetapi kebelakangan ini aku tepu
Hampir beku ni buku lirik kosong nak berdebu
Hilang sengat hilang seri hilang seru hilang merdu
Mata tutup kepala tertelungkup
Pintu dengar ketuk oh anak ku menjenguk
Papa jangan kerut dahi
Tukar niat baca Bismillah mesti jadi


Buat lagu hebat radio tak nak main
Apa boleh buat buat lagu lain
Aku dengar sedap dia dengar lain
Mungkin lepas menang AIM dia main
Jangan cari pasal kaji hujung pangkal
Buat lagi sampai tiada orang boleh sangkal
Sampai orang kampung kata pakai tangkal
Sampai gadis kota tidur tepuk bantal
Sampai orang-orang gaji pun hafal
Tapi selagi tak berlaku tawakal
Ganda usaha bukan simpati
Percaya besok lusa buat lagi
Mereka tanya sampai mana
Yo nampak langit sampai sana
Tiada makna kalau tiada fakta
Lihat carta situ ku diwarta


Ma kata ku pandai Pa kata ku kuat
Jikalau cari jalan tak jumpa ku buat
Ke sini ke sana hanya satu garis lurus
Jangan menoleh mana-mana jalan terus
Ku bukan jenis suka omong kosong
Tolong dengar dik jangan bodoh sombong
Lima ribu tahun atau lima saat
Kalau kita mahu kita dapat

Banyak laki berapa jati
Banyak janji berapa ditepati
Cuma dara sunti minta puji
Anak jantan minta uji
Lepas cakap besar tanam pokok
Pasti belum boleh berteduh besok
Dan kalau tak berbuah doa sehari lagi
Tuah akan sampai dengan Taming Sari sekali





January 13, 2011

st0ry f0r t0day...

cdey....
my abah akan pindah ke pahang....
dapat tawu pon time tga keje pagi tadi...
tibe-tibe jek abah call...
tapi tak sempat jawab sebab time tuh banyak keje kene wat....
enset plak ade kat meja....
aku plak tga dok menaip kat meja lain...
abes-abes taip jek trus call blek sbb takut ade pape plak en...
tapi bler call abah tak cakap pape la plak...
juz tanye kaba and camne keje jek...
urm...
aku pon ape lg..
jawab ok jek lah en...
pastu continue my work ag...
tbe-tbe ade bunyi mcg masok la plak...
upenye dari abah...
abah told me that dye kene pindah g pahang dalam bulan neh gak...
tapi didn't bring my mama lah en...
mama will stay with adek-adek kat cni jek....
only abah jek yg stay kat pahang...
abah pesan after this kene take care bout adek-adek...
mmg lah en sbb abang da dok kat langkawi....
tinggal aku jek kat cni sementara nak abes en praktikal neh...
so after this kene tiap-tiap minggu lah jenguk my mama and adek-adek...
takut pape jd kat dowg jek...


mase dah time en..
aku peh ag....
cabot lah balik...
huhu....
Bler aku usha dari atas...
Tak de la plak ujan en..
Sampai-sampai bawah...
Tak ujan ag...
Hehehe...
Elok jek dah turun bukit nak g kat bus stop..
Elok jek ujan turun....
Nyesal plak tak bawak paying turun skali..
Hehehehe....
Tu la....
Len kali ‘ sedia en paying sebelum ujan’...
Kan dah kene...
Huhuhu...
Tak pe lah...
Bukan 1st time pon jadi cmni...
Hehehehe....
Sebenarnye bukan nak cite pasal ujan....
Nak cte bout accident....
Tga lah leka-leka tgu teksi en....
Bese lah en....
Tak tawu nak wat pe...
Pandang lah permandangan yg tak sebape en....
Tetibe plak aku tetengok satu kete tuh....
Tak tawu lah nape tepandang kete tuh....
Rupenye allah nak tunjuk kat aku....
And kat sume yg ade time tuh....
Dengan sepantas kilatnyer...
Ke...de...pomMmmmm.....
Tepelanting lah mamat yg naik moto tuh...
Nak tawu dari mane mamat tuh datang...
Daripada jalan yg dye lalu lah en...
Hehehehe....
Nasib bek lah mamat tuh sempat tahan dengan tangan dye time jatuh tuh...
Almaklumlah en....
Helmet dye dah tecampak mane tah...
Dye plak da tepelanting....
Moto pe lg en....
Tapi mamat tuh tabah kot...
Pas je tepelanting...
Dye trus bangun jalan g kat bus stop...
And ade lah owg yg ade kat ctu tolong gak....
Nasib bek dowg tolong...
Sbb org yg bawak kete tuh lmbt sangat nak amek tawu....
Pas je dowg papah mamat tuh g bus stop..
Trus mamat tuh baring kat ctu...
Pergh…derita aku tgk seyh...
Siyes takut...
Rasenyer camtu lah mama aku accident dulu...
Mmg ngeri lah....
Akhir skali bukan kete yg belanggar tuh bawak g spital...
Org yg dok kat ctu yg bawak...
Ape lah....
So pada kawan-kawan..
Bile memanndu tuh tgk lah kiri kanan before redah k...
And jangan lupe plak..
Time-time ujan..
Hati-hati memandu…
and jangan plak bawak laju-laju keyh...

January 12, 2011

dEmock . . kurus . . tEmbam

aty aku terdetik nak cte pasal gemok ke kurus ke tembam neh sbb.....
aku pon sendiri tak tawu ape sbb nyer....
cme tibe-tibe time keje td ter pk nak post pasal bnde neh....
otak aku pon slalu pk gak pasal bnde neh en...
skang baru terdetik kat aty neh...
tu yg tangan aku gatal sangat nak menaip neh...
story neh bermula camni....
jeng...jeng...jeng...
hehehehehe.....
men-men plak...
tibe-tibe aku jadi buntu plak....
keyh-keyh aku mula en cte....



dulu-dulu lah en...
aku neh tak de lah gemok mane pon en...
cme badan tuh berisi lah ckit en...
ckit keh... trase cam banyak lah pulak...


nak dijadi en cte...
time tuh tak de pon owg nk kat aku...
ye lah en...
badan gemok...
sape lah yg nak....
tapi tuh tak jd masalah sbb aku mmg tak kesah pon....


mase tuh lepas pmr lah en...
apply lah teknik..
last-last dapat plak la en....
pergh....hpy yg teramat sangat lah en....
sbb nyer dapat dok hostel...
hehehhehe...



sbnrnyer bukan sbb dapat dok hostel jek...
sbb nak lupe en sowg mamat neh...
huhu...
frust lah kate en...
hahaha...
bodo-bodo jek bler pk balik pasal tuh...
hehehehe...


tapi biler da dpt masuk hostel and teknik tuh...
mmg best sangat sbb dpt dak dorm and mbr yg best....
tapi best-best pon banyak gak rintangan yg aku hadapi kat sane...
cpe yg tawu and kenal aku, dowg tawu lah camner terseksa aku time tuh..
huhuhu....

dah dok hostel en...
ape lagi en....
badan pon makin susut lah en....
bukan nak bangge ape lah en...
time tuh ade gak lah yg minat...
tapi aty blum terdetik ag nak couple-couple neh...
hehehe....

da lame tinggal en alam skola en...
ade lak mamat tuh dtg balik....
so.....maka dengan ini di umumkan penyatuan semula dua aty..hahaha
tapi tak lame....
sbb biler jmpe....
rupe-rupenyer badan ku  sudah mulai berisi...
bese lah en....
org mesti nak pilih yg kurus jek en...
maka dengan ini di isytihar kan....
turunkan lah berat badan anda....
hahaha...



tapi  aku tak turun en berat badan ku pon...
bukan tak nak turun en...
badan neh mmg tak nak susut...
even aku tak makan skali pon...
tah nape lah dengan badanku ini..heheheh


dah berat  badan tak maw turun and di ikuti dengan hal-hal yg terjadi....
maka terjadilah perpisahan yg kau pinta..
hahahahaha....
da lah time tuh mgu final...
mmg masak lah en...
nasib bek la ade kawan-kawan en...
dowg ajak study same-same smpai tga-tga malam en..
tak de lah tga-tga malam pon...
dalam kol 12 jek pon..
hahahahah....
tapi tuh gak yg wat aku dapat lupe en si dye...




smpai skang lah en...
tga praktikal neh...
slalu plak lah kene bahan sbb badan berisi...
hahahahaha...
tapi tak amek port pon...
aku bukan lah gemok sangat pon...
cme berisi ckit jek....
yg penting aku still dapat bawak diri....
mampu lagi kalo nak men sport...
coz tuh mmg favourite aku...
sbb tuh badan aku nek...
sbb stop men sport....
huhuhu....
salah satu sbb nape badan ku jd tembam...
hahahahaha.....
dye pon happy dgn owg yg dye nak...
so aku lg lah happy en...
and.....
aku dah happy dengan life aku skang...
tak perlu nak pening ag pk-pk pasal masalah relationship neh...
feel free to do anything....
but ade batasnyer lah en...
hehehe...
kepada anda yg merasa tidak yakin dengan diri anda....
buang en serabot kat kepala tuh....
hargai orang yg slalu happy en anda...
hahahaha...
siyes tak tawu nak taip ape sebenarnye...
tuh yg melalut tak tentu pasal tuh....
harap post neh tak de menyinggung perasaan sape-sape keyh....


January 11, 2011

M . I . K . Y . E

t0 mikye....



rindu kowg sangat-sangat...
bler ag dapat jmpe kowg neh????
hurm....
biler lah yek???



rindu gler time kat skola dulu....
and time-time kuar dgn kowg....
trase seronok sangat time tuh...



hope dapat jmpe kowg dlm mase yg terdekat neh...
siyes rindu sangat kat.....



...merry...
...ili...
..kechik...
...yanie...
...ezei (itu aku..hehe)...
lurve M.I.K.Y.E.....